Речник Libertex

анализа на пазарот

LIBERTEX платформа за тргување

техничка анализа

Овој тип на анализа на пазарот вклучува истражување на минатото на цените на активата и причините за нивното менување. Овој пристап помага да се идентификуваат трендовите на пазарот и да ги користите за правење предвидувања.

на пример, Ако цената на средството се зголемува за еден месец, а потоа малку падна, а потоа продолжи да оди нагоре, може да се предвиди дека цената ќе продолжи да расте за уште еден месец, како што беше порано во слични околности.

Свеќник табелата

Ова е лесен начин да се визуелизира движењето на цената на активата. Трговците ги користат светилник топ листите да се добијат подетални информации за цените што тие не можат да добијат од линија листи.

А светилник шема се состои од црвени и зелени свеќи. Еден зелен свеќа сигнализира дека цената се зголемува, додека црвена свеќа сигнализира цената опаѓа.

Секоја свеќа има четири важни компоненти: отворен цена, блиски цена, висок, и ниска.
Областа помеѓу отворени цена и цената на затворање е наведен како "телото’ и се обликува како зелен или црвен правоаголник.
Тенки вертикални линии помеѓу отворање / затворање цена и висок или низок, се нарекуваат "Сенки".

тргување

Отвори Купи трговија

А трговија купување е исто како нахакан трговија. Ова значи дека може да се отвори трговија врз основа на претпоставката дека пазарната цена на средството ќе се зголемува.

Ајде да се претпостави што сте само читаат во извештајот на аналитичарот предвидуваат дека цената на златото ќе се случува до, и ти се согласуваш со него. тогаш ќе се отвори трговија купување и да заработи, додека цената постојано расте.

Отвори продава трговија

А трговија продажбата е иста како мечешки трговија. Ова значи дека може да се отвори трговијата врз основа на претпоставката дека пазарната цена на средството ќе паѓаат.

Ајде да се претпостави што сте само читаат во извештајот на аналитичарот предвидуваат дека цената на нафтата ќе се случува долу, и ти се согласуваш со него. тогаш ќе се отвори трговски продаде и да заработи, додека цената продолжува да паѓа.

тренд тргување

Овој тип на тргување вклучува ставањето налози врз основа на насока долгорочна цена. А трендот може да биде опаѓачки или растечки.

растечки тренд се случува кога цената продолжуваат да се развиваат за одреден период на време. Кога цената продолжува да се намалува за некое време, тоа е тренд на опаѓање.

Еве еден пример: ако Брент сурова зголеми од $26 до $42 во рок од една недела, ова е растечки тренд на, што е добар сигнал за да се отвори трговски купување. Ако цената и натаму расте, ќе заработи добра сума на пари.

Во очекување на нарачка

Ова е со цел да се отвори трговски штом цена достигна предефинирани ниво.

на пример, вие не сакате да се отвори трговски купување на сурова нафта, а тоа останува на $49 за барел, и сте на чекање за цената да оди надолу малку. Во овој случај, се што треба да направите е да се постави во очекување цел на платформа за тргување, во која се наведува цена сте задоволни со,- рече, $48 за барел. Штом цената ќе достигне ова ниво, вашиот трговија ќе се отвори автоматски.

терминологија

средства – финансиски инструменти: Средства се финансиски инструменти, можете да го користите да се тргуваат на Libertex. Тие вклучуваат акции (како што се Google, јаболко, Тесла), стоки (сурова нафта), метали (злато, сребро), валута парови (EUR / USD, GBP / USD), и индекси (Дау, DAX).

Тековни средства Цена

А сегашниот средства цена е цената на една единица на средства во секој даден момент.

на пример, ако една табела покажува дека EUR / USD е сега на тргување 1.2560., тоа значи дека во моментов може да се купи 1 евра за 1.2560 САД долари. Ако графиконот покажува дека трошоците брент $45.5, ова значи дека може да се купи или продаде еден барел нафта за $45.5, ако се отвори трговски веднаш.

Земете Добивка

Ова е еден вид на ред кој ви овозможува да се затвори една профитабилна трговија кога ќе се постигне претходно утврдени на ниво на. Така, можете автоматски да го заклучите вашиот профит и не пропушти шанса да добие поволна пазарна цена.

Да претпоставиме дека се купи EUR / USD, вашата инвестиција износ е $2,000, и вашиот Земете Добивка е $600. Кога цената на средството достигне посакуваното ниво, трговија ќе се затвори автоматски, и ќе се заклучи $600 како вашиот профит. Ако не го поставите Земете Добивка, и трендот менува, можете да ги изгубите сите ваши добивка.

Стоп загуба

Поставување на вашиот лимит загуба во одредена струка е иста како и поставување на цел стоп загуба. Кога цената достигнува граница, вашиот трговија ќе се затвори автоматски. Со поставување на стоп загуба, се ограничи вашите загуби значително во случај на цената на средството се движат од вашите очекувања.

Да претпоставиме дека се купи EUR / USD, вашата инвестиција износ е $2,000, и вашата Стоп загуба е $600. Ако цената на EUR / USD неочекувано се спушта, и вашиот губење од трговскиот достигне $600, трговија ќе се затвори автоматски, заштеда на поголем дел од вашата инвестиција.

мултипликатор

Мултипликатор е фактор што ја зголемува и вашиот профит потенцијал и ризици.

Да претпоставиме дека се купи EUR / USD, вашата инвестиција износ е $50, и вашата мултипликатор е 100. Во овој случај, вашата инвестиција износ ќе одат нагоре 100 времиња, и така ќе добивката ($50 x 100 = $5,000).

Со мултипликатор, може да се тргува голем, дури и со рамнотежата скромен сметка.

важна забелешка: И вашиот потенцијален профит и загуба менува пропорционално на избраните мултипликатор. Ова е причината зошто, за почетниците трговци, препорачуваме да се користи минимална мултипликатор 1, со цел да се избегнат ризиците во неповолна ситуација на пазарот.

Libertex

 

Платформа за тргување Libertex

 


 

← образование Libertex Libertex тргување →