Што е блу чип акции?

Терминот “блу чипс” често се користи за да се опише акции. Сепак, многу луѓе не знаат што блу чипс акции се. Оваа статија објаснува карактеристиките на блу чипс акции.

Терминот “блу чип” е всушност биле позајмени од покер, бидејќи сината покер чипови имаат највисока вредност. Терминот прв пат се користи во 1920 година да се однесува на акции на големи, основана и профитабилни компании.

дефиниција – Кои се блу чип акции?
Некои примери на блу чип акции
Како да се инвестира во блу чип акции?
Тргување со блу чип акции
На добрите и лошите страни за инвестирање во блу чип акции
резиме

Блу чип акции

дефиниција – Кои се блу чип акции?

Иако не постои точна дефиниција на блу чип акции, терминот се однесува на акции на воспоставените, профитабилен и големи компании. типично, Тоа се компании кои веќе долго време постоеле, нудејќи добро познатите производи и брендови, и претставува пазар лидери во своите индустрии. во прилог, како компаниите често се мултинационални компании со канцеларии во многу земји ширум светот.

Повеќето блу чип акции се постојано расте и се сметаат за стабилни / во прилог, тие нудат атрактивни приноси дивиденда. Тие се различни од шпекулативни акции, од кои многу се променливи и се уште не се профитабилни.

После се, речиси сите блу чип акции се вклучени во главните берзански индекси, како што се блу чипс акции

Некои примери на блу чип акции

Подолу се дадени примери на познати блу чип акции. Оваа табела ги покажува голем број на акции во различни индустрии кои се сметаат за блу чипс. Тие не се нужно најголемите и најдобрите блу чипс, но изборот на примери од различни индустрии.

компанијата Цената на акциите Пазарната капитализација (милијарди)
Мајкрософт $ 117.65 $ 892
јаболко $ 186.12 $ 883
Амазон $ 1,761 $ 852
Џонсон & Џонсон $ 137.60 $ 369
ЈП Морган $ 106.80 $ 345
Exxon Mobile $ 80.87 $ 343
виза $ 154.59 $ 336
Walmart $ 99.85 $ 289
Банката на Америка $ 29.65 $ 287
Pfizer $ 42.30 $ 244
Мерк и соработка. $ 81.29 $ 214
Боинг компанијата $ 373.43 $ 213
Кока Кола $ 45.46 $ 196
Волт Дизни $ 110 $ 163
Мекдоналдс $ 183 $ 140
Старбакс $71.38 $ 88

Веројатно ќе знаете повеќето ако не и сите од овие компании. Вие исто така може да се забележи дека тие се лидери во своите индустрии и повеќето од нив постоеле 40 или повеќе години.

Како да се инвестира во блу чип акции?

Постојат неколку начини да се инвестира во блу чипс. Во прилог на всушност купување на акции, исто така можете да купите CFDs, фјучерси, опции, па дури и бинарни опции на акции.

Купи и сопствени блу чип акции

Традиционалниот пристап за инвестирање во блу чипс е да се всушност купување на акции и поседуваат нив во текот на долг временски период. Тоа е токму она Ворен Бафет, Најпознатиот инвеститор во светот, прави.

Овој пристап има некои предности и недостатоци. Ако имате удел во компанијата, кои постојано се враќа со текот на времето, Компанијата реинвестира овие добивки. Ова може да доведе до повисока продажбата за компанијата, што може значително да се зголеми бројот.

Ако се зголемува со текот на времето дивиденден принос, што во крајна линија ќе заработи многу добар приход во однос на износот што првично инвестираше.

Сепак, овој пристап има некои недостатоци. прво, тоа не е толку лесно да ги собереш резерви кои продолжуваат да генерира профит во текот на долг временски период. Не сите блу чипс секогаш генерираат пари за нивните инвеститори. Polaroid и Кодак некогаш се сметаа за блу чипс, но и двете банкротираше.

Второ, додека блу чип акции имаат тенденција да се направи стабилен профит со текот на времето, нивната просечна приносите се под оние што ќе ја добие за акции брзо растечки со пократок временски период или активно тргување блу-чип.

Тргување со блу чип акции

Активно тргување со блу чип акции може да биде многу профитабилен ако се направи правилно. Додека цената на акциите на блу-чип компании генерално се помалку Сам, има шпекулативни акции кои носат многу поголем ризик.

движењето на цените на Blue Chips’ цената на акциите е исто така многу повеќе предвидлива. Залихите на овие високо-квалитетни компании се делумно overbought и премногу скапи, што во крајна линија доведува до пад на цената. Сепак, големите институционални средства се секогаш во потрага по блу чип акции, ако тие можат да ги добијат на добри цени.

Како трговец вие само треба да чекаат додека цената е доволно ниска и тогаш бидете сигурни дека за купување волуменот се зголемува и цената оди нагоре. Ако видите голем обем на тргување, знаеш дека институциите се купување на оваа цена – а тоа значи дека веројатноста за појава на цената на акциите паѓа уште повеќе сега е многу помала. Ова му дава на трговци со асиметрична залог со ограничен ризик лоша работа, но на многу повисоко главата потенцијал.

Паметни трговци можат да направат големи профити со поместување од една блу чип на следната, кој е ветувачки. Тие ги купат на ниската цена ако има поголем волумен купување, а потоа следат трендот, додека цената не се зголеми. Тогаш тие бараат за следната евтини блу чип акции што може да се купи.

фјучерс договорите

Фјучерси се договори за размена со кои се тргува деривати кои им овозможуваат на трговците да користат и трговија на долги и кратки позиции. Фјучерс договорите можат да тргуваат со акции индекси, стоки, обврзници па дури и големите течност блу-чип акции. Тие им овозможуваат на активни трговци да се зголеми нивната позиција без да инвестираат повеќе капитал. Секако, овој вид на трговија зголемува профитот и загубите. Сепак, користење дисциплинирани управување со ризикот може да биде повеќе од профитабилна тргување со акциите.

Во недостаток на фјучерси (во прилог на зголемување на ризикот) е дека големината на договорот е обично премногу големи за повеќето приватни клиенти. во прилог, се бара сметка со посветен фјучерси брокер во повеќето случаи.

Договор за разликата (CFDs)

CFDs се друг вид на дериватите кои се слични на фјучерси, иако тие не се тргува на берзите. CFDs можат да се тргуваат директно со банки и брокери. Во повеќето други погледи, тие се слични на фјучерси, но имаат помали димензии договор – тие често се како мали како договор за трговија.

CFDs се идеални за приватни клиенти и инвеститори. Тие им овозможуваат на трговците да потпора од страна на тргување во маргина и тргување двете долги и кратки позиции. CFDs затоа се идеални за оние кои сакаат активно да тргуваат блу-чип акции.

Размена тргуваат фондовите (ETFs)

ETFs се сопственички кошеви и се тргува на размена како на акциите кои ги содржат. Во повеќето случаи, на ЕТФ ќе ја следи индекс како Дау Џонс индустриски просек, Nasdaq, или FTSE 100.

Бидејќи повеќето главни индекси на берзата се главно блу чип акции, ETFs нудат трговците способноста за трговијата група на блу чипс во само еден чекор. ETFs се помалку испарливи и помалку ризично отколку индивидуалните акции. Сепак, тие исто така може да се тргува преку CFDs и други балон деривати.

На добрите и лошите страни за инвестирање во блу чип акции

Тоа е многу ретка дека блу чип компании банкротира. Ова значи дека постои помал ризик дека цената на акциите на блу чип нема да се опорави по падот на цената.

Тоа се компании кои имаат докажани бизнис модел и ги користеле нивните задржана добивка за понатамошен раст. Повеќето од нив, исто така, има голема конкурентна предност. Ова го прави многу тешко за другите конкуренти да интервенира во нивните пазарни удели.

За разлика од блу-чип акции, акции, кои не се сметаат за блу-чип акции често се тргува по цени кои се рефлектираат нивните идни потенцијални наместо вистински добивки билансот на состојба. Ако овој потенцијал не е исцрпена, цената на акциите треба да се прилагоди во некоја точка.

Големите институционални инвеститори инвестираат најголем дел од своите средства во блу чип акции и како да се купи кога цените паѓаат. Ова ја намалува нестабилноста на овие акции и ја зголемува нивната ликвидност.

Најголем недостаток на блу чипс е тоа што тие не растат толку брзо како помали, брзо растечки компании. Секоја година, постои една група на акции (обично акции во компании) кои се претстават подобро од блу чипс, иако оваа претстава е поврзан со зголемување на нестабилноста и зголемен ризик.

конечно, некои блу чип компании банкротира. Причината може да биде промена во технологијата или потрошувачка трендови. Производителите на аналогни камери и автомобили се примери на компании кои се користат да се она што беа. Многу традиционални малопродажни синџири во моментов се во надолна спирала.

Од оваа причина, потенцијалните инвеститори секогаш треба да се прашуваат дали таква индустрија ќе постојат во иднина пред да инвестираат во една компанија во оваа индустрија.

резиме

Блу чипс може да расте постојано со текот на времето, но, исто така, нудат големи можности за тргување за активни трговци. Исто така, постојат голем број на алатки кои трговец блу чипс може да се тргува со, во зависност од нивниот личен стил тргување.

Libertex е посредување и тргување платформа која нуди CFDs на 50 САД и европските акции, од кои повеќето се сметаат блу чипс. во прилог, клиентите може да се тргува CFDs на стоки, индекси, ETFs и cryptocurrencies со потпора на до 30. За да ја тестирате што тоа е како да тргуваат со блу чип акции без да се загрози вистински капитал, секогаш може да се отвори демо сметка.


Блу чип акции

3 коментари

 1. Blue Chip Investment Plans help you avoid emotional investing

  Most budding investors tend to make the rookie mistake of trading based on market sentiments and end up buying high and selling low. As a beginning investor, you’ll be looking to invest for the long-term, rather than engage in short-term speculation or trading.

  Another benefit of the Blue Chip Investment Plan is that it’s an affordable way to invest using the dollar cost averaging method. When you invest in this manner, you consistently invest a fixed sum of money at regular intervals no matter the cost of the asset. This is an affordable and stress-free way to grow your portfolio.

 2. Терминот “блу чип” comes from the game of poker, where a blue chip holds the highest value. Blue-chip stocks are considered high-valued, supreme long-term investment vehicles. Historically, they have shown to generate growth in long-term portfolios. Blue-chip stocks are stocks of well-known and well-established companies. Blue-chip stocks have several characteristics that benefit investors in the long-run.

  Blue-Chip Stock Stability

  The majority of investors know blue-chip stocks have stable earnings. During an economic downturn, investors may turn to these safe havens because of their secure nature. Blue-chip companies offer security during periods of slowed growth due to their intelligent management teams and ability to generate stable profits. If the stock market is experiencing a bear market, investors don’t need to worry about their investments in blue-chips because, generally, they recover.

  Blue-Chips and Dividends

  Many blue-chip stocks, historically, pay out dividends to their shareholders. Since blue-chip stocks do not move much in price, they offer dividends to make up for it. Blue-chip stocks have shown that, generally, they make increased and uninterrupted dividend payments over time. In the long-run, an investor can benefit from dividend payments and generate portfolio income. The dividend payments also help to protect against the adverse effects of inflation.

  The Bottom Line

  Blue-chips have strong balance sheets and cash flows, strong business models and strong, consistent growth. Many investors consider blue-chip stocks to be secure investments. Long-term investors can look for their investments in blue-chip stocks to grow steadily over time and to regularly receive dividend payments.

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени *